Waarom wordt een appel meteen beurs als hij valt?

Datum: 
02/06/2014
Gevallen appel

Lekker, zo’n appeltje voor de dorst. En een schaal vol glimmende appels op je eettafel ziet er ook nog eens hartstikke gezond uit. Tenminste zolang ze niet op de grond vallen.

Laat je een Golden Delicious of een Granny Smith een keer stuiteren, dan verschijnen er bijna meteen bruine en zachte plekken op het velletje. Dat een appel zo snel een kneuzing oploopt, heeft alles te maken met de bouwstenen van de vrucht. Ieder levend wezen bestaat uit een hele verzameling cellen. Die kun je vergelijken met de bakstenen van een huis. Alleen zijn de bakstenen van sommige levensvormen sterker dan die van andere. Een boom kan bijvoorbeeld prima tegen een stootje. De bouwstenen van een appel zijn veel minder sterk. 

Zolang de appel niet op de grond valt, is er niets aan de hand. Maar wanneer je hem uit je vingers laat glippen, botst hij zo hard op de vloer, dat de cellen in die appel uit elkaar barsten. Als gevolg daarvan gaan de cellen dood. De plek waar ze zich bevinden wordt zacht en bruin. Zonde ! Al kun je een appel met een bruine plek nog prima eten.

Bron: QUEST-scheurkalender (maandag 02 juni 2014):