Beheer

Bevruchting door bijen

Om een goed florerende boomgaard te krijgen en te houden, is een aantal werkzaamheden noodzakelijk.  

Snoeien
Dat is allereerst het snoeien van de bomen in de maanden januari/februari bij een temperatuur die niet beneden de - 4º Celsius mag liggen. Een goede snoei bevordert een betere opbrengst en draagt ook bij aan een langere levensduur van de bomen. De snoeiwerkzaamheden worden onder deskundige leiding verricht. Het streven is de groep vrijwilligers hier speciale cursussen voor aan te gaan bieden. Daarnaast wordt om iedere fruitboom stam een zogenaamde spiegel (ruim) vrijgehouden. Dit zorgt voor een goede beluchting van de bodem, wat weer het wortelstelsel ten goede komt.

Maaien
Voor een mooi en verzorgd uiterlijk van de boomgaarden is regelmatig maaien beslist noodzakelijk.  De vrijwilligersgroep zoekt nog een gegadigde die in het bezit is van een zit­-maaier. Van april/mei tot september/oktober wordt het gras een aantal keren per maand gemaaid. Voor de verrijking van de bodem wordt het maaisel niet afgevoerd.

Dunning
In de vroege zomer moet er gedund worden, te vergelijken met het krenten van druivenranken. Te veel vruchtzetting geeft een te grote oogst van te kleine vruchten. Daarom wordt in een vroeg stadium een gedeelte van de net-gezette vruchten weggenomen.

Plukken/rapen
Blijft nog: het plukken. In de maanden augustus en september wordt er op enkele / de meeste zaterdagen geplukt en geraapt. De pluk data zijn afhankelijk van de soort, het ras en de rijpheid van de vruchten. De opbrengst wordt onder de aanwezigen verdeeld of kan door de bevolking afgehaald worden. Er wordt niet met een commercieel oogmerk gewerkt. Indien de opbrengst groter is dan verwacht,  kan eventueel een speciale sap-pers ingehuurd worden, waarna ter plaatse vers appel-/perensap geperst kan worden. Dit kan tegen kostprijs of een geringe meerprijs ter plaatse worden verkocht (veelal in 3 of 5 liter verpakkingen, lang houdbaar).

Bestuiving
Voor de bestuiving zorgen bijen.  Een imker is uitgezocht naar aanleiding van een verzonden persbericht in de dag- en weekbladen. De imker plaatst enkele bijen kasten of korven,  op het naastgelegen terrein van landgoed het Haveke (met verkregen toestemming van eigenaresse mw. Van Wedel). De imkers zorgen ervoor dat in het vroege voorjaar een aantal bijenkasten of korven in de boomgaard geplaatst worden. De bijen zorgen niet alleen voor nuttige zaken als bestuiven, maar ze  zorgen ook voor het maken van honing. 

Daarnaast gaat de imker enkele malen per jaar een voorlichting verzorgen voor de leerlingen van de beide Eefdese basisscholen.

Lijkt het u leuk om enkele keren per jaar te helpen? Wij zoeken enthousiaste vrijwilligers!