Stand van zaken mbt. de dorpsboomgaard van Eefde.

Datum: 
31/12/2014
Boomgaard

Anno 2015 begint het project van de boomgaard in Eefde, letterlijk en figuurlijk zijn vruchten af te werpen.

Ondanks wat hobbels op de weg, is inmiddels gestart met een proeftuin boomgaard. Vrijdag 14-11-´14 zijn de eerste 14 fruitbomen geplant in de weide grenzend aan de Ensinkweg. Appels en peren met de namen: Zoete Brederode; Zoete Ermgaard; Juttepeer; Sijden Hempje; Valkappel; Groninger Kroon; Kruidenierspeer; Zoete Kroon; Boerma appel; Schone van Boskoop; Dijkmanszoet; Valse IJsbout; Winterjan en een Meikers, zijn door de vrijwilligers geplant en staan inmiddels in deze boomgaard te pronken.

Voor de vrijwilligers die het onderhoud gaan verzorgen wordt binnenkort een doeltreffende snoeicursus geregeld. Dit wordt mogelijk gemaakt door een geldelijke toezegging van het Baron en Baronesse van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds.

Een groepje imkers is ondertussen voortvarend aan de slag gegaan. Er wordt binnenkort een fikse bijenstal gebouwd op landgoed ´t Haveke, gelegen naast de boomgaard, aan de andere zijde van de Oude Eefsche Beek. 

Hier worden niet alleen de bijenkasten gestald, maar straks ook voorlichting gegeven aan de basisschool leerlingen van de Villa 60 & de Bargeweide. Via de bijenvereniging zijn al enkele beschermpakken geregeld en de kinderen kunnen straks gaan zien hoe bijen in een kast leven en samenwerken. Op school kunnen ze dan bv. vogelhuisjes maken of een heus insectenhotel.

De bijenstal wordt hopelijk mogelijk gemaakt door een geldelijke bijdrage van het stichting hulpfonds de Berkel.

Kortom; voordat we lekker kunnen slenteren in onze Eefdese Boomgaard, stroomt er nog heel water door de Oude Eefsche Beek....

Misschien kunnen we komend jaar al wel lekker gaan genieten van onze eigen appeltje en peertjes.

Uiteraard zijn we nog steeds op zoek naar sponsoren voor dit mooie project en wil je als vrijwilliger mee gaan helpen, geeft je dan op via het contactformulier of zoek contact met de initiatief nemer Koos Kemperman, tel.: 06-12332214.

Categorie: